Move....Mount....Shoot!   
    Søk i våre sider:
Hagleskyting Hvem er Jon S Håkedal ? News! PROMATIC Traps Hornet lerduer Skytemetoder Haglas mål Cartridge Test System Croots ISIS Recoil Reducer Kick-Eeze Riflestroppen Fasanjakt Linker Kontakt 
 
Hagleskyting > Haglas mål

Tilpassing av hagle, og dens betydning.

 

I Norge har vi i en årrekke blitt fortalt om viktigheten av en riktig tilpasset hagle, og hvor utrolig gode vi blir til å skyte, bare hagla passer. Og ”alle” må jo bare ha en hagle som passer.

 

Ja! Det er til dels riktig at en godt tilpasset hagle gir flere og bedre treff, men i mange tilfeller blir dette gjort til noe mystisk som de færreste innen våpenhandelen faktisk behersker, eller egentlig skjønner noe av. Og, det hjelper absolutt ingenting om du ikke er i stand til å nyttiggjøre deg din tilpassede hagle i skytingen. Dersom fundamentalt enkle grunnleggende elementer i et godt hagleskudd er fraværende, bør man kanskje vurdere å starte her først.

 

Vi har et utrolig mangfold av hagler, og alle har sine spesielle særtrekk i utseende og funksjon, men også i vekt, balanse og mål.

 

Når du skal velge ny hagle er det viktig finne ei hagle som passer til den bruken den er tenkt til. Med det mener jeg at du skal vurdere bruksområdene den skal dekke, primært og sekundært. La oss si at du skal jakte rype ei uke i året, og ikke ønsker å bruke penger på dyr hagle. Du har heller ikke tenkt å trene mye før jakta. Ja, da har vi et enkelt valg; kjøp ei rimelig hagle, gjerne brukt, med god garanti.

 

Jeg regner ikke med at alle er her, så når neste man ut sier han skal på rypejakt, trene mye på leirduer, og i tillegg ønsker å lære noe om hvordan han skal treffe et mål i bevegelse, da begynner det å krible litt mer i en hagleskytetrener.

Vitale mål på hagle er svært forskjellig. I min tid som hagleselger, var det helt vanlig at for eksempel av et parti på 50 stk hagler, hadde jeg fått nesten 50 forskjellige mål å velge fra. Det resulterte i at jeg som oftest kunne levere tilpassede hagler, uten at det kostet noe ekstra for den heldige kjøper.

 

Stokklengde

Det første viktige målet å begynne med, er lengden på stokken. Måles fra avtrekker til midten på bakkappe.

Den er viktig av flere grunner, men det viktigste er at vi skal få et godt referansepunkt til kinnet vårt, samtidig som vi får løftet hagla uten at den hekter seg fast fordi den er for lang.

Motsatt med for kort, at den rett og slett blir ”pinglete” å holde i, og fratar deg ”følelsen” av hvor hagla er på vei opp i montering. Om nesa kommer for langt frem mot hånd/tommel, får du vondt når den krasjer i tommel. Dette husker nesa, (underbevisstheten) og kompenserer for det, og får deg dermed ut av skytestilling i neste skudd.

 

Lengden på stokken vil også innvirke på balansen i hagla. Det jeg mener med balanse er enkelt forklart i den vektfordelingen du kjenner mellom hendene dine når du holder hagla. Det vil si at du bør ha tyngden fordelt likt ”mellom” begge hendene. Desto mer av vekten til hagla som befinner seg i mellom hendene, desto lettere blir hagla i bevege med god kontroll.

 

Vi har en tommelfinger regel som sier at kolbelengden fra avtrekker til bakende av kappa skal være lik armens lengde fra innsiden av albueledd til pekefingerens ytre ledd.

Dette er og blir kun en tommelfinger regel!

Jeg skal liste opp en rekke ting som vil gi variabler; Lange armer, korte armer, høye halser, korte halser, skyteteknikk, skytegren osv.

Konklusjon blir da at stokkens lengde ikke skal bestemmes av en tommelfinger regel, men tvert i mot av den enkelte brukers anatomi i relasjon til ønsket bruksegenskap.

 

Stokkens høyde

Morsomt mål og de lærde strides!

Målet på stokken skal være i en høyde som gjør at du har kinnkontakt med stokken når du har montert hagla. Kinnbeinet skal ikke ligge an og presse mot kolben, men du skal ha god kontakt med stokken med kinnet ditt!

 

Gammel tommelfinger regel sier igjen at du skal ha så høy stokk at du kan legge en blyant på tvers bak på skinna, og se akkurat over. Feil! Hva om hagla setter skuddet høyt? Da blir det ikke riktig å heve treffpunktet enda mer. En meget god skytter og jeger, sa en gang at han prefererte å se minst mulig av skinna ved full kontakt med kinnet.

Jeg er til dels enig, sett i forhold til en ”normal” jeger, som jo sjeldent klarer å montere hagla med god og hard kinnkontakt. Annerledes blir det for en skytter med god montering. Her er det viktig med en litt høyere stokk. Enkelt forklart, kan en si at en jeger ikke klarer å nyttiggjøre seg en høy stokk, og derved skytes det faktisk dårligere. En hagle skal være regulert slik at haglesvermen slår høyt i forhold til der vi sikter. Normalt her er 60/40, men, igjen avhengig av skytegren, stil m.m.

 

Hvor viktig er så dette målet for skuddplasseringen vår?

Faktisk såpass mye at vi endrer haglesvermens treff med ca 2 cm pr millimeter vi flytter stokken opp eller ned på 25m.

Det aller viktigste vi kan gjøre, er å skyte med den patron vi skal bruke, og se hvor hagla egentlig setter skuddet. Det kunne jo tenkes at ei lavt stokket hagle går alt for høyt, og er det da lurt å heve stokken, (stille sikte) sånn at den går enda høyere?

Husk også på at en for høy stokk oppleves vanskeligere å montere, enn en riktig stokk.

Så, haglas høyde er viktig, men kanskje noe overvurdert ut fra en nybegynners behov….

 

Cast off

Her snakker vi om stokkens vridning sideveis. For en høyreskytter bør stokken være over til høyre, altså vekk fra kinnet. Derav navnet cast off, og motsatt vei blir cast on (Links).

Vitsen med dette er at vi skal se rett inn på skinna uten sideveis forskyvning i synsfeltet.

Pass på at du ikke kanter hodet for å kompensere for dårlig montering, eller for lite cast off.

Her har vi også den samme effekten som med hvor høy stokken skal være. Om vi ikke prøveskyter og ser at den faktisk går rett sideveis, kan vi ikke være helt sikre på om det er lurt å justere målet. Og, som med stokkens høyde, 1 millimeter avvik, utgjør igjen ca 2 cm på 25m.

Alle hagler har forskjellige mål, og det kan lønne seg å prøve flere til du finner en som passer godt.

Cast off ved tå

Vridningen på stokkens nederste bakre ende, er et mål som er viktig for hvor behagelig hagla blir å skyte med. Det skal være sånn at den ikke ligger an hardt mot brystmuskel og slår ved skyting, men er vridd litt vekk sånn at god komfort blir resultatet.

 

Pitch down

Kolbekappens vinkel i forhold til løpet. Utrolig viktig mål, da det innvirker på skuddplassering og haglas rekylbevegelse. Igjen vil din anatomi og ønsket bruksegenskap være det som bestemmer dette målet.

De færreste justerer her, og det er kanskje like greit da de færreste vet noe om det, og kunden heller ikke vet nok om sin egen opplevelse av rekyl, treffpunkt og anatomi til å rettferdiggjøre en justering.

Men like fult, et viktig mål som absolutt bør være på plass, dersom det er 100% vi er ute etter…

 

Haglas vekt

Her er jeg svært uenig med mange kunder som ønsker seg en kjempelett hagle til jakta.

Du skal være klar over at en hagle som er under 3,1 kg fraviker fra standard vekt, og derved blir mer ustabil i balanse og føring enn en tyngre hagle.

 

Konkurranseskyttere velger hagler helt opp fra 3,5 til over 4 kg, for derved å få ekstra stabilitet i føring og bevegelse. Vi skal huske på at det er muskler som virker inn og skaper ustabilitet i skuddet, og hvorfor skal vi da velge lett hagle hvor muskulatur kan påvirke enda mer?

 

Jeg skjønner at mange ikke har lyst til å bære på ”tung” hagle i 14 dager på rypefjellet, men det går altså utover skyteferdigheten din.

Så kan man selvsagt si at det er vanskelig å skyte med tung hagle om man er fullstendig utslitt av å bære den… He he… Vanskelig dette her…

 

Det jeg er opptatt av, er at du skal få den hjelp du trenger, slik at du får utnyttet hagla i forhold til den bruk og de ønsker du vil oppnå.

 Lykke til!

 

Pro Coach APSI

Jon S Håkedal